Nieuws

Je interieur duurzaam inrichten: praktische tips

[ad_1]

Maak je graag duurzame keuzes? Ook bij de inrichting van je interieur kan dit een rol spelen. Het is vandaag de dag gelukkig steeds eenvoudiger om je interieur duurzaam te stylen, wat betreft bijvoorbeeld meubels of accessoires. In dit artikel lees je praktische tips.

Tijdloze designs

Je maakt een duurzame keuze als je lang doet met de spullen in je woning. Dit heeft allereerst te maken met een stijlkeuze. Probeer de trends over te slaan, maar kies liever voor tijdloze items in je interieur. Of het nu om de grote of om de kleine spullen in je woning gaat, neem dit idealiter allemaal mee. Dat hoeft helemaal niet saai te zijn, zoals vaak wordt gedacht. Tijdloze items kunnen juist heel stijlvol en luxe zijn. Neem bijvoorbeeld Villeroy & Boch servies, met stunning collecties waar je niet op uitgekeken raakt. En dat is nu waar het om draait: dat je de items die je selecteert over vijf, tien of twintig jaar nog altijd even mooi vindt.

Kwalitatieve producten

Niet alleen het tijdloze karakter speelt een rol, maar ook de kwaliteit van producten telt mee. Items van een hoogwaardige kwaliteit gaan doorgaans een stuk langer mee. Dat telt zeker voor de items die je veelvuldig gebruikt, zoals keukenapparatuur of meubels. Ook bijvoorbeeld bestek gebruik je iedere dag opnieuw. Wat een voorbeeld van een slimme keuze is? Gebruik Villeroy & Boch bestek om lang plezier van te beleven. Het ziet er ook nog eens fraai uit op tafel.

Tweedehands interieur

Koop niet alles voor je woning nieuw. Voor elk nieuw item worden er immers weer grondstoffen en energie verbruikt. Op de tweedehands markt zijn er een heleboel mooie items te vinden, die nog prima een ronde mee kunnen. Vaak is dat ook nog eens een goedkopere keuze. Of je nu op zoek bent naar basic items uit de kringloop of design items die wat zeldzamer zijn: dat is uiteraard helemaal aan jou om te bepalen. Je interieur krijgt er ook nog eens een uniekere uitstraling van, omdat je items kiest die niet zomaar iedereen heeft. En dat is hartstikke leuk! Het maakt van een huis jouw thuis.

Make-overs

Ben je toe aan iets nieuws? Je hoeft niet altijd meteen iets nieuws te kopen. Denk eerst aan een make-over. Zo krijgt een stoel of een kast in een nieuwe verfkleur meteen een andere look. Of verf juist een keer de muren, zodat je hele interieur er weer anders uitziet. Je kunt trouwens ook (tweedehands) spullen die je nieuw hebt een make-over geven. Een lik verf, nieuwe bekleding of een verse laag beits: ga er lekker mee aan de slag.

Juiste materialen

Kies voor de juiste, duurzame materialen in je interieur. Vermijd in ieder geval schadelijkere opties, zoals plastic. Waar je wel voor kunt kiezen? Denk aan hout, bamboe, riet, jute, glas, vilt en katoen. Het is al helemaal goed om de afkomst van de materialen te achterhalen. Is het bijvoorbeeld gerecycled? Daarmee maak je een extra duurzame keuze.

Minder kopen

Tot slot: koop zo min mogelijk voor je interieur. Je hoeft heus niet in een vrijwel leeg huis te wonen, maar maak het er ook niet bomvol. Denk goed na over iedere aankoop die je overweegt. Word je er echt gelukkig van? En ben je er over een aantal jaar ook nog net zo blij mee? Als het antwoord op beide vragen ‘ja’ is, is het pas de moeite waard.

[ad_2]

Bron